Opzetten ISO 27001

ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. De standaard beschrijft hoe organisaties hun informatiebeveiliging kunnen beheren en verbeteren. Het doel van ISO 27001 is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te beschermen tegen onbedoelde of onwettige toegang, gebruik, wijziging of vernietiging.


Om aan de ISO 27001-standaard te voldoen, moet een organisatie een informatiebeveiligingsbeheersysteem (ISMS) implementeren. Dit ISMS moet aan de eisen van de standaard voldoen en regelmatig worden geëvalueerd en bijgewerkt. Het ISMS moet ook worden gecertificeerd door een erkende certificeringsinstelling.

Een van de belangrijkste onderdelen van een ISMS is het risico management. Hierbij wordt gekeken welke risico's er zijn voor de informatiebeveiliging en hoe deze kunnen worden beheerst. Dit kan door maatregelen te nemen om de risico's te verminderen of door het accepteren van de risico's.

Een ander belangrijk onderdeel is de bewustmaking van medewerkers. Dit is belangrijk omdat medewerkers vaak de grootste risico's vormen voor de informatiebeveiliging. Door medewerkers bewust te maken van de risico's en hen te trainen in veilig gedrag, kan de informatiebeveiliging worden verbeterd.

Een ISMS volgens ISO 27001 is een continu proces. Organisaties moeten blijven werken aan het verbeteren van hun informatiebeveiliging. Dit kan door regelmatig het ISMS te evalueren, incidenten te analyseren en maatregelen te nemen om vergelijkbare incidenten in de toekomst te voorkomen.

In samenvatting, ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging die organisaties helpt hun informatie te beschermen tegen onbedoelde of onwettige toegang, gebruik, wijziging of vernietiging. Organisaties moeten een informatiebeveiligingsbeheersysteem (ISMS) implementeren dat aan de eisen van de standaard voldoet en regelmatig geëvalueerd en bijgewerkt moet worden. Het ISMS moet ook worden gecertificeerd door een erkende certificeringsinstelling. Een ISMS volgens ISO 27001 is een continu proces en organisaties moeten blijven werken aan het verbeteren van hun informatiebeveiliging.


Wilt u meer weten over het opzetten en certificeren van een ISO 27001 systeem? Neem dan contact met ons op.

Share by: