safety culture ladder

Gratis checklijst SCL aanvragen

Approved Self Assessment

Wij voeren een evaluatie op basis van een online Self Assessment Questionnaire ook wel SAQ Compact genoemd en stellen voor u een GAP-analyse en een Actieplan op. Beiden worden geverifieerd door een certificerende instantie. Dit resulteert in een statement Approved Self Assessment. Die is 3 jaar geldig, waarbij in jaar 2 en 3 een check op het actieplan wordt uitgevoerd door de certificerende instantie. Een Approved Self Assessment is relatief eenvoudig en snel te behalen. Let wel op, de verwachting is dat per 2025 de Approved Self Assessment zal komen te vervallen.



SCL Light

Een SCL Light is een beperkte analyse door een certificerende instantie en resulteert in een SCL Light statement. Op het statement is de scope beschreven en een trede-indicator vermeld. Die is 3 jaar geldig, waarbij in jaar 2 en 3 een check op het actieplan wordt uitgevoerd door de certificerende instantie. Na Approved Self Assessment is de SCL Light meest gekozen certificering. Bij een SCL Light beoordeelt de auditor meestal alleen vragen die 100 punten of meer scoren.




SCL (original)

Een SCL is een volledige audit door een certificerende instantie en resulteert in een SCL-certificaat. Op het certificaat is de scope beschreven en de trede vermeld. Dit certificaat is 3 jaar geldig, waarbij in jaar 2 en 3 een 40%-audit wordt uitgevoerd door de certificerende instantie. Voor de SCL (Original) dienen uiteraard meer vragen positief beantwoord te worden.






Per 01-01-2025 zal Trede 3 van de Safety Culture Ladder als eis gaan gelden bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Met dit besluit willen ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw bedrijven meer zekerheid bieden over de ingangsdatum voor Trede 3. De planning voor de invoering van Trede 3 ziet er als volgt uit.


Als eerst een aantal feiten over de Safety Culture Ladder (ook wel de Veiligheidsladder genoemd):

  • Het is zeker geen VCA! Registraties zoals in de VCA norm worden niet gevraagd.
  • Staar je niet blind op percentages en treden. Het gaat over de houding en gedrag van uw medewerkers. Veiligheid zit tussen de oren. Niet woorden maar daden.
  • Bij certificering wordt niet een systeem maar houding, gedrag en het veiligheidscultuur beoordeeld. De externe auditteam houdt interviews met een representatief aantal medewerkers.
  • Alle lagen in de organisatie moeten meedoen met het invoeren en onderhouden van de Safety Culture Ladder. Veilig en gezond werken is van en voor iedereen.
  • Certificeren kan vanaf trede 1. Bij het behalen van een certificaat begint het feestje pas. Want veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag dient onderhouden te worden.
  • Er zijn 3 soorten certificeringen mogelijk: een Approved Self Assessment; een SCL Light audit en een volledige SCL (original) certificering. Wij hebben ervaring met alle drie vormen. Veel bedrijven beginnen met een Approved Self Assessment om te kijken wat het voorstelt. Daarna wordt de stap gemaakt naar een trede certificering.
  • Wij adviseren om te overleggen met de opdrachtgever welke certificering gewenst is.
  • Vanaf 01-01-2022 is het hebben van een certificaat verplicht als u werkt voor een bedrijf die Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft ondertekend. Bedrijven tot 5 medewerkers en een contractwaarde onder 100.000 euro zijn vrijgesteld van de certificering.

De Safety Culture Ladder is oorspronkelijk door ProRail ontwikkeld en richt zich op het veiligheidsgedrag. Het was in eerste instantie bedoeld voor de erkende spooraannemers. Inmiddels is de veiligheidsladder overgedragen aan NEN en kan gebruikt worden door  allerlei bedrijven. Alle bedrijven kunnen zich laten certificeren voor de Safety Culture Ladder.


De Safety Culture Ladder kent 5 treden, namelijk:

  1. Pathologisch: binnen het bedrijf heerst de houding: ‘bij ons gaat niets fout, wij leveren goede kwaliteit, dus waarom je tijd verdoen met preventieve veiligheidsactiviteiten’ en ‘wat niet weet, wat niet deert’. In het bedrijf wordt weinig tot niets geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsgedrag. Dit is niet het gewenst gedrag en wordt derhalve ook niet beloond.
  2. Reactief: het bedrijf heeft de gewoonte om te veranderen nadat er dingen mis zijn gegaan. Er wordt gereageerd op basis van ingesleten patronen. In het bedrijf voelt men zich eerder slachtoffer, dan zelf verantwoordelijk. ‘Maar dat is toch niet mijn schuld?’ Verandergedrag is vaak ad hoc en van korte duur. Dit gedrag wordt matig gewaardeerd.
  3. Berekenend: het bedrijf heeft bepaald welke veiligheidsregels belangrijk worden gevonden. Het stelt zich kwetsbaar op, neemt verantwoordelijkheid, maar vaak wel uit eigenbelang. ‘Wat levert het mij op?’ De betrokkenheid bij veiligheid en naleving van regels en wetten ligt voornamelijk bij het (hogere) management. Er wordt werk gemaakt van veiligheid en dat wordt gewaardeerd.
  4. Proactief: veiligheid heeft een hoge prioriteit, zit in alle vezels van het bedrijf. Er wordt continu geïnvesteerd in verhoging van het veiligheidsbewustzijn en medewerkers worden aangespoord elkaar aan te spreken op onveilig gedrag. Verbeteringen worden stelselmatig ingevoerd en geëvalueerd. Er wordt vooruitgedacht en initiatief genomen. Bewust veilig werken wordt ervaren als een eigen verantwoordelijkheid; ‘welke bijdrage kan ik leveren?’. Deze vorm van gedrag wordt hoog gewaardeerd.
  5. Vooruitstrevend: veiligheid is volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Het is een vast onderdeel bij reflectie en evaluatie binnen de eigen organisatie én met branchegenoten. Veiligheid zit ingebakken in het denken en doen van alle medewerkers; ze zijn niet anders gewend. Dit wordt zeer hoog gewaardeerd.


Voor een succesvolle gedrag- en cultuurverandering en uiteindelijk een hoge score op de veiligheidsladder zijn een aantal aspecten belangrijk:

  • communicatie
  • betrokkenheid medewerkers
  • training en coaching
  • leiderschap


De communicatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

  • moet helder en consistent zijn: het moet voor iedereen helder zijn wat er gaat gebeuren.
  • tijdigheid: de medewerkers zo vroeg mogelijk de relevante informatie verstrekken.
  • transparantie: het moet voor iedereen duidelijk zijn waarom bepaalde beslissingen worden genomen.
  • interactief: om begrip en vertrouwen te kweken zal een gesprek met medewerkers moeten worden aangegaan.


Stappenplan uitvoeren Approved Self Assessment:

  1. Door een geselecteerd aantal medewerkers laten invullen van een SAQ compact vragenlijst.
  2. Opstellen van een GAP-analyse. Op basis van de resultaten van de SAQ vragenlijst wordt de bestaande en gewenste situatie vastgesteld.
  3. Opstellen van een actieplan waarin u aangeeft hoe u de veiligheidscultuur gaat verbeteren.
  4. Door een certificerende instelling wordt getoetst of de verplichte NEN-procedure is gevolgd.


Wilt u meer informatie ontvangen over de Safety Culture Ladder of heeft u begeleiding nodig bij het behalen van een certificaat? Wellicht wilt u een training Safety Culture Ladder organiseren voor uw medewerkers? Wij hebben ervaring met adviseren en certificeren van de Safety Culture Ladder. Laat het ons weten en wij gaan direct van start.


safety culture ladder

Ons werkwijze

1. Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of via het contactformulier.

2. Vertel ons uw wensen.

Beschrijf uw project en vertel ons uw budget.

3. Actieplan goedkeuren.

We stellen een plan op dat u kunt beoordelen en goedkeuren.

4. Start van het project.

Zodra we alle details hebben afgesproken, gaan we aan de slag.  Onze begeleiding bestaat uit adviesgesprekken, aanleveren van relevante informatie en documenten, begeleiden bij veiligheidsbewustzijn sessies en het afnemen van de interne audits.

5. Project eindigt.

Project eindigt op tijd, nadat uw organisatie gecertificeerd is voor Safety Culture Ladder en wanneer u volledig tevreden bent!


Share by: