Opzetten ISO 15224

ISO 15224 is een internationale standaard voor gezondheidszorginformatie. De standaard beschrijft de inhoud, structuur en format van gezondheidszorginformatie die wordt gebruikt in elektronische gezondheidsdossiers (EHR) en andere gezondheidsinformatiesystemen.

De standaard is ontworpen om de interoperabiliteit tussen gezondheidsinformatiesystemen te verbeteren, zodat gezondheidsinformatie gemakkelijker kan worden gedeeld tussen zorgverleners, zorgorganisaties en patiënten. Dit kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen zorgverleners, een betere zorg voor patiënten en een efficiëntere zorg.


ISO 15224 beschrijft onder andere de structuur van gezondheidszorginformatie, zoals de indeling van gegevens in verschillende delen zoals patiëntengegevens, medische gegevens en administratieve gegevens. De standaard beschrijft ook hoe gegevens moeten worden opgeslagen, gecodeerd en gedeeld.

Een belangrijk onderdeel van de standaard is de gebruik van codesystemen zoals SNOMED CT en ICD-10. Deze codesystemen zorgen ervoor dat gegevens in gezondheidsinformatiesystemen eenduidig en consistent zijn. Hierdoor kunnen gegevens gemakkelijker worden gedeeld en geanalyseerd.

ISO 15224 is ook van belang voor patiënten, omdat het helpt bij het verstrekken van toegang tot hun eigen gezondheidsgegevens. Door gebruik te maken van de standaard, kunnen patiënten gemakkelijker toegang krijgen tot hun eigen gezondheidsinformatie en deze delen met zorgverleners.


In samenvatting, ISO 15224 is een internationale standaard voor gezondheidszorginformatie die de inhoud, structuur en format van gezondheidszorginformatie beschrijft die wordt gebruikt in elektronische gezondheidsdossiers (EHR) en andere gezondheidsinformatiesystemen. De standaard is ontworpen om de interoperabiliteit tussen gezondheidsinformatiesystemen te verbeteren, zodat gezondheidsinformatie gemakkelijker kan worden gedeeld tussen zorgverleners, zorgorganisaties en patiënten. Het helpt ook bij het verstrekken van toegang tot de gezondheidsgegevens van patiënten.


Wilt u meer weten over de ISO 15224 norm? Neem dan contact met ons op.

Share by: