Opzetten ISO 45001

ISO 45001 is de internationale norm voor gezondheid en veiligheid op het werk. Deze norm legt de basis voor een efficiënt en effectief management van gezondheid en veiligheid op de werkplek. Door de implementatie van ISO 45001 kan een organisatie de risico's voor de gezondheid en veiligheid van haar werknemers verminderen en zo bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving.

ISO 45001 is specifiek gericht op het verminderen van werkgerelateerde ongelukken en incidenten, het verbeteren van de gezondheid van werknemers en het bevorderen van een cultuur van veiligheid en gezondheid op de werkplek. De norm is gebaseerd op een procesbenadering en is geschikt voor organisaties van alle groottes en uit alle sectoren.


Om aan de eisen van ISO 45001 te voldoen, moeten organisaties onder andere een risico-analyse uitvoeren, een veiligheidsbeleid opstellen, veiligheidsprocedures ontwikkelen, trainingsprogramma's voor werknemers opzetten, incidenten en ongelukken registreren en analyseren, en regelmatig een evaluatie uitvoeren van hun prestaties op het gebied van gezondheid en veiligheid.


Door het implementeren van ISO 45001 kan een organisatie ervoor zorgen dat zij voldoet aan nationale en internationale wet- en regelgeving en de verwachtingen van haar klanten, werknemers en overige belanghebbenden. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van de kosten van verzuim, verminderde productiviteit en verhoogde verzekeringspremies.

In samenvatting ISO 45001 is een internationale norm die richtlijnen geeft voor het beheer van gezondheid en veiligheid op de werkplek. Door de implementatie van ISO 45001 kan een organisatie de risico's voor de gezondheid en veiligheid van haar werknemers verminderen en zo bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving.


Wilt u deskundige begeleiding in het opzetten van een ISO 45001 systeem? Neem dan contact met ons op.

Share by: