Een RIE nodig? We kunnen u daarmee snel en deskundig helpen.

rie uitvoeren

Vrijblijvend Offerte Aanvragen

Een aantal feiten over de RI&E:

Elk bedrijf met werknemers is verplicht een RI&E te hebben (artikel 5 Arbowet).

Een RI&E mag gemaakt worden met een branche-instrument of volgens een eigen format.

Onder werknemers vallen alle mensen over wie de werkgever gezag voert, dus ook stagiaires, uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel.

Organisaties waar vrijwilligers werkzaam zijn, moeten voor deze groep mensen een RI&E hebben die ingaat op de onderwerpen biologische agentia en gevaarlijke stoffen (Arbobesluit artikel 9.5a).

In het Arbobesluit is voor een aantal onderwerpen een nadere inventarisatie verplicht. Als er bijvoorbeeld in een organisatie sprake is van schadelijk geluid, moet de nadere inventarisatie geluid uitgevoerd worden. Wordt er gewerkt met beeldschermen, dan moet de nadere inventarisatie beeldschermen uitgevoerd worden. In de praktijk is het gebruikelijk dat bedrijven eerst de algemene RI&E uitvoeren en vervolgens de verdiepende inventarisaties uitvoeren.

Een bedrijf mag de RI&E zelf uitvoeren. In artikel 14 en 14a van de Arbowet is wel opgenomen dat een gecertificeerde arbodienst of gecertificeerde deskundige de RI&E moet toetsen en daarover moet adviseren. De toetsing is niet voor alle bedrijven verplicht.

Artikel 5 van de Arbowet geeft aan dat de RI&E zo vaak moet worden aangepast als daar aanleiding toe is door de opgedane ervaring met de RI&E; gewijzigde werkmethoden of werkomstandigheden en gewijzigde stand der wetenschap en professionele dienstverlening.

Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) is een proces waarbij risico's worden geïdentificeerd, geëvalueerd en geclassificeerd. Het doel is om de risico's te beheersen of te elimineren om de veiligheid en gezondheid van werknemers, klanten en andere belanghebbenden te waarborgen en om te voorkomen dat er schade aan eigendommen of milieu ontstaat.

Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen bij het uitvoeren van een risico inventarisatie:

  1. Identificeer de risico's: zoek naar situaties of activiteiten die kunnen leiden tot onveiligheid of schade. Dit kan bijvoorbeeld zijn het gebruik van gevaarlijke stoffen, werken op hoogte of het werken met zware machines.
  2. Evalueer de risico's: bepaal hoe waarschijnlijk het is dat een bepaald risico zich voordoet en wat de gevolgen zijn als het risico zich werkelijk voordoet.
  3. Classificeer de risico's: verdeel de risico's in categorieën op basis van de waarschijnlijkheid van het risico en de gevolgen als het risico zich voordoet.
  4. Beheer de risico's: zet maatregelen op om de risico's te beheersen of te elimineren. Dit kan bijvoorbeeld zijn het implementeren van veiligheidsprocedures, het opleiden van werknemers in veiligheid of het aanschaffen van veiligheidsuitrusting.

Het is belangrijk om regelmatig een risico inventarisatie uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle risico's worden geïdentificeerd en aangepakt. Dit kan helpen om ongevallen en incidenten te voorkomen en om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Voor uw vertrouwen in KAM Consult krijgt u het volgende terug:

  • RI&E voor een vaste prijs, geen verassingen achteraf.
  • Inclusief plan van aanpak en toetsing door een kerndeskundige.
  • RI&E wordt altijd uitgevoerd door een (hoger) veiligheidskundige.
  • Inventarisatie van alle werkplekken.
  • Optioneel een digitale vragenlijst onder alle medewerkers.
  • Starten en afronden op korte termijn.
  • Begeleiding bij realiseren plan van aanpak.


We kunnen op zeer korte termijn een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) voor uw organisatie uitvoeren.


Vraag offerte aan

Een risico-inventarisatie is wettelijk verplicht voor alle organisaties die personeel in dienst hebben. Een goede risico-inventarisatie, ook wel RI&E genoemd helpt u met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en welzijn binnen uw organisatie. Dit zorgt voor tevreden medewerkers en uiteindelijk meer productiviteit binnen de bedrijfsprocessen. De risico-inventarisatie laten we altijd uitvoeren door een Hoger Veiligheidskundige (HVK). Indien nodig wordt de RI&E daarna getoetst door een onafhankelijk kerndeskundige. Bij aanvraag krijgt u van ons binnen 24 uur een passend aanbod en kunnen we de RI&E binnen 7 dagen voor u uitvoeren. De bevindingen worden gerapporteerd in een handzaam Plan van Aanpak. Wij kunnen u ook begeleiden bij het realiseren van dit Plan van Aanpak.  

 

  • Het doel van de RI&E is verkrijgen van algemeen inzicht in de mate waarin zorg voor de Arbo aandacht krijgt in de organisatie.
  • Het verkrijgen van inzicht in de gevaren en de daaraan verbonden risico's op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn, waaraan medewerkers maar ook derden worden blootgesteld.
  • Het op grond van verkregen inzichten kunnen formuleren van maatregelen om risico's te elimineren of te beperken en beheersbaar te maken.
  • Het kunnen formuleren van criteria voor de inhoud en opzet van Arbo - en verzuimbeleid en het wettelijk verplichte Preventief Medisch Onderzoek (PMO).

 

Wanneer is een RIE verplicht?

Een RIE is verplicht voor alle werkgevers die gezag uitvoeren over werknemers. Bijvoorbeeld een Zelfstandige Zonder Personeel hoeft geen RIE te hebben. Het is wel aan te raden om ook als ZZP'er een RIE te hebben.


Kan ik zelf een RIE uitvoeren?

U kunt ook zelf met behulp van een erkend branche instrument een RIE opstellen. Daarbij is het van belang dat u alle werkplekken met voldoende diepgang inventariseert. Een nadeel van de branche instrumenten is dat ze vaak ja en nee (gesloten) vragen bevatten. Het is niet voldoende als u de vragen met ja of nee beantwoordt. Als u vindt dat u aan een bepaalde vraag positief beantwoord dan dient u dat voldoende te onderbouwen.

Ons werkwijze

1. Onderzoek beleidsmatige Arbo-aspecten.

2. Inventarisatie werkplekrisico's door een Hoger Veiligheidskundige.

3. Binnen 7 werkdagen opmaken en opleveren van de rapportage.

4. Uitwerken plan van aanpak.

5. Toetsing door een kerndeskundige.


Schrijven van de rapportage

Het resultaat van de inventarisatie wordt vastgelegd in een rapport. Onderdelen van het rapport zijn het van toepassing zijnde wettelijk kader, de geconstateerde risico's en tekortkomingen en toetsing van het Preventief Medisch Onderzoek. Het rapport wordt ter toetsing aan de kerndeskundige aangeboden. De rapportage wordt waar mogelijk ondersteund met foto's van de geconstateerde tekortkomingen.


Plan van aanpak

De tekortkomingen en adviezen zijn herleidbaar naar de desbetreffende werkplek en proces. De oplossingsrichting en verantwoordelijke wordt in samenwerking met de organisatie ingevuld in een plan van aanpak.


Wilt u meer informatie ontvangen over de uitvoering van een RI&E? Neem dan contact met ons.

Metaalbewerking

Chemie

Industrie

Zorg

Neem contact met ons op en verbeter uw bedrijfsprocessen. Maak uw processen overzichtelijker en efficiënter. Wij weten hoe het kan.  Hiervoor gebruiken wij Praktisch Toepasbare Oplossingen.

Neem contact met ons op en zorg ervoor dat u voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. We voeren voor u een compliance check op de geldende wet- en regelgeving. De resultaten worden helder gepresenteerd in een rapport welk eenvoudig is om te zetten naar een actieplan.

Neem contact met ons op en zorg ervoor dat u klaar bent voor de certificering ISO 9001, ISO 14001, HKZ, VCA, ISO 45001 of Safety Culture Ladder.

BEGELEIDING BIJ INTERNE EN EXTERNE AUDITS

Sommige normen kunnen complex zijn. Wij helpen u met de juiste vertaling van de normen naar uw organisatie.

Het voorbereiden van de externe audits kan stressvol zijn. We staan voor u klaar om alles te regelen, zodat u zich kunt concentreren op uw core business. We zorgen ervoor dat alle acties op tijd en correct worden gerealiseerd. 
Wij bieden complete, snelle en compromisloze ondersteuning wanneer u die nodig hebt en we helpen u bij het identificeren van alle bronnen van ergernis en  gerelateerde verbetermaatregelen.
We kunnen ook uw medewerkers trainen tot interne auditoren. Na onze training zijn de interne auditoren in staat om verbeteringen in de organisatie en processen te signaleren en daarover helder te rapporteren. Het kan 1 op 1 maar ook trainen van groepen tot 15 personen is mogelijk. 
Neem contact met ons op
Share by: